Wat is Rood- en nabij-infrarood (NIR) lichttherapie?

Roodlichttherapie, ook wel bekend als rood en nabij-infrarood (NIR) lichttherapie, is een behandelingsmethode waarbij specifieke golflengtes van licht worden gebruikt om gunstige gezondheidsresultaten te bewerkstelligen. Het wordt vaak afgekort als "roodlichttherapie". Deze therapeutische benadering maakt gebruik van specifieke golflengtes van licht die biologisch actief worden geacht bij mensen.

Mensen maken gebruik van roodlichttherapie om verschillende redenen, waaronder het verbeteren van de kwaliteit van de huid, het versnellen van wondgenezing, het bevorderen van haargroei, het verlichten van chronische pijn en het bevorderen van een sneller herstel na het sporten. Onderzoek suggereert dat de effectiviteit van roodlichttherapie voortkomt uit de stimulerende invloed ervan op mitochondriën, die fungeren als de energiecentrales binnen cellen.

 

Wat is Rood en Nabij-Infrarood Licht?

Rood en nabij-infrarood licht zijn onderdeel van het elektromagnetische spectrum en specifiek van het lichtspectrum dat door de zon wordt uitgestraald. Deze lichtgolflengtes hebben biologische effecten op mensen.

Het elektromagnetische spectrum omvat energie van verschillende golflengtes. De eigenschappen van deze energie worden bepaald door de golflengte ervan.

Hier is een tabel die het elektromagnetische spectrum illustreert:

Elektromagnetische golven variëren sterk in lengte, van 0.0001 nanometers (gammastraling) tot meer dan meters (radiogolven). Kortere golflengtes bevatten meer energie dan langere golflengtes.

Zoals velen wellicht hebben geleerd in de natuurkundeles op de middelbare school, als men wit licht door een prisma laat gaan, worden de verschillende kleuren gescheiden op basis van hun golflengtes. Slechts een klein deel van dit spectrum, ongeveer 400 nm tot 700 nm, is zichtbaar voor het menselijk oog.

Rood licht heeft de langste golflengte binnen het zichtbare spectrum, variërend van iets meer dan 600 nm tot ongeveer 700 nm. Golflengtes die iets langer zijn en net buiten het zichtbare lichtspectrum vallen, worden beschouwd als nabij-infrarood (NIR). Dit deel van het spectrum strekt zich uit van ongeveer 700 nm tot iets meer dan 1.100 nm.

Rood licht heeft de langste golflengte binnen het zichtbare spectrum, variërend van iets meer dan 600 nm tot ongeveer 700 nm. Golflengtes die iets langer zijn en net buiten het zichtbare lichtspectrum vallen, worden beschouwd als nabij-infrarood (NIR). Dit deel van het spectrum strekt zich uit van ongeveer 700 nm tot iets meer dan 1.100 nm.

 

Hoe werkt Roodlichttherapie?

Hoe werkt roodlichttherapie en wat zijn mogelijke voordelen ervan? Het idee dat het eenvoudigweg belichten van je lichaam met licht je gezondheid kan verbeteren, klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar er is uitgebreid onderzoek dat aantoont dat roodlichttherapie effectief is en uitlegt hoe het werkt.

 

Rood licht verbetert de productie van cellulaire energie.

Het best bestudeerde werkingsmechanisme rondom rood en nabij-infrarood lichttherapie is de stimulatie van de mitochondriale energieproductie in de cellen. Mitochondriën zijn kleine organellen (organen binnen een cel) die alle energie produceren die onze cellen en ons lichaam uiteindelijk nodig hebben. Roodlichttherapie wordt voornamelijk geacht zijn positieve effecten te veroorzaken door de mitochondriën te helpen meer energie te creëren.

Alle moleculen en atomen absorberen zeer specifieke golflengtes van licht. Het specifieke molecuul binnen de mitochondriën dat wordt verondersteld rood en nabij-infrarood licht te absorberen, is een chemische stof genaamd cytochroom C-oxidase. Cytochroom C-oxidase speelt een absoluut essentiële rol bij het overbrengen van elektronen langs een elektrochemisch gradiënt in de mitochondriën, genaamd de elektronentransportketen.

De elektronentransportketen drijft de synthese van ATP (adenosinetrifosfaat) aan. ATP is een complex organisch molecuul dat wordt beschouwd als de "valuta" van energie in het lichaam. Hoewel biologische energie afkomstig is van suiker, zouden cellen beschadigd raken als al deze energie in één keer zou worden gebruikt. Mitochondriën gebruiken een chemische reactie die de Krebs-cyclus wordt genoemd om geladen moleculen te genereren. Deze geladen moleculen passeren vervolgens de elektronentransportketen, wat uiteindelijk leidt tot de synthese van ATP.

Uiteindelijk wordt gedacht dat roodlichttherapie de efficiëntie en snelheid van de elektronentransportketen verbetert, waardoor de beschikbaarheid van ATP in de cellen en door het hele lichaam toeneemt. Deze verhoogde energie is wat wordt verondersteld de vele voordelen te bieden waarvoor roodlichttherapie wordt gebruikt.

Roodlichttherapie bereikt diepe weefsels.

Een van de redenen waarom roodlichttherapie specifieke unieke voordelen biedt in vergelijking met andere golflengtes van licht, is dat het veel dieper kan doordringen dan kortere golflengtes van licht. Licht met hogere energie wordt sneller geabsorbeerd en dringt alleen door tot de meer oppervlakkige lagen van lichaamsweefsels.

Korte golflengtes van licht, zoals ultraviolet licht, bevatten meer energie dan rood of nabij-infrarood licht. Deze golflengtes bereiken echter alleen de huid en dringen niet diep door in het lichaam.

Rood en nabij-infrarood licht hebben daarentegen langere golflengtes en kunnen veel dieper doordringen, door vele lagen lichaamsweefsel heen. Dit heeft twee belangrijke effecten:

  1. Het bereikt een grotere hoeveelheid lichaamsweefsel. Terwijl het licht door vele lagen lichaamsweefsel gaat, heeft het potentieel om met elke cel waarmee het in contact komt te interageren, waardoor een groter volume weefsel kan worden beïnvloed.
  2. Het bereikt diepe lichaamsweefsels. Omdat het diep doordringt, kunnen rood en nabij-infrarood licht gebieden van het lichaam bereiken die als relatief ontoegankelijk worden beschouwd. Weefsels zoals spieren, gewrichten en zelfs hersenweefsels kunnen worden bereikt door deze soorten licht.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat hoewel sommige golflengten van licht, zoals groen licht, een gemiddelde diepte kunnen bereiken, het alleen rode en nabij-infrarode golflengten zijn die daadwerkelijk worden beschouwd als het stimuleren van mitochondriën. Het is het effect van rood licht op mitochondriën gecombineerd met zijn diepe penetratie dat het zo'n waardevolle hulpbron maakt in fototherapiebehandelingen.

Het zijn specifiek deze rode en nabij-infrarode golflengten die verbazingwekkende effecten hebben op ons lichaam. De meeste onderzoeken die de voordelen van rood licht en nabij-infrarood licht aantonen, hebben golflengten gebruikt in het bereik van 620-680 nm en 800-880 nm.

Er zijn duizenden studies uitgevoerd bij zowel dieren als mensen, waarbij de effecten zijn onderzocht op veel verschillende biologische processen. Over het algemeen is herhaaldelijk aangetoond dat rood en nabij-infrarood licht positieve effecten hebben op cel functie in dier- en mensstudies en helpen bij het verbeteren van een breed scala aan aandoeningen.

Roodlichttherapie Veiligheid

Roodlichttherapie wordt algemeen beschouwd als een van de veiligste vormen van fototherapie. Dit komt doordat rood licht en nabij-infrarood licht laag-energetische vormen zijn van elektromagnetische straling. Kortegolflicht, zoals ultraviolet licht, wordt beschouwd als hoog-energetisch licht en brengt bekende gezondheidsrisico's met zich mee, zoals huidkanker en oogschade bij blootstelling aan het netvlies.

Rood licht brengt geen bekende veiligheidsrisico's met zich mee. Hoewel aanbieders van roodlichttherapie aanraden beschermende brillen te dragen tijdens de therapie uit overvloedige voorzichtigheid, is er zelfs geen sluitend bewijs dat roodlichttherapie oogschade veroorzaakt. In feite suggereert sommig bewijs dat er mogelijk voordelen zijn voor de ogen bij het gebruik van roodlichttherapie.

Hoewel roodlichttherapie als zeer veilig wordt beschouwd, zijn er enkele omstandigheden waarin het niet wordt aanbevolen. Deze situaties zijn echter niet te wijten aan bekende gevaren, maar aan het feit dat de veiligheid nog niet volledig is onderzocht of bewezen. Het gebruik van roodlichttherapie op de buik tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld staat niet bekend om enig risico; het is echter nog niet definitief bewezen veilig te zijn en is niet iets dat de meeste onderzoekers testen uit angst voor mogelijke onbekende negatieve effecten.

 

Waarom roodlichttherapie gebruiken?

Er zijn veel mogelijke redenen waarom mensen roodlichttherapie gebruiken. Aangezien deze vorm van fototherapie blijft worden onderzocht, worden er nog steeds nieuwe potentiële voordelen van roodlichttherapie ontdekt.

We gaan dieper in op elk potentieel voordeel van roodlichttherapie in andere artikelen, maar enkele voordelen van roodlichttherapie kunnen zijn:

  • Stimuleert wondgenezing en weefselherstel
  • Verbetert het effect van veroudering door de productie van collageen te ondersteunen
  • Vermindert pijn door zwelling en ontsteking te verminderen
  • Verbetering van de gewrichtsgezondheid
  • Verbetering van de fysieke prestaties door verbeterd spierherstel en energieniveaus
  • Verbetering van de slaapkwaliteit en -duur

De veelheid aan mogelijke voordelen die roodlichttherapie biedt, maakt het regelmatig gebruik van deze vorm van fototherapie tot een vast onderdeel van de dagelijkse gezondheidsroutine van veel mensen.

 

Verminderde blootstelling aan natuurlijk licht

Het menselijk lichaam heeft licht nodig om goed te functioneren, waarbij licht een belangrijke rol speelt in processen zoals het aanmaken van vitamine D, het beïnvloeden van onze stemming en het reguleren van het dagelijkse circadiane ritme van ons lichaam. Het is dan ook geen verrassing dat het rood en nabij-infrarood licht dat in zonlicht wordt aangetroffen, ook biologische effecten op ons lichaam heeft.

Hoewel licht vele belangrijke rollen speelt in de gezondheid, spenderen mensen steeds minder tijd blootgesteld aan zonlicht. Onze huizen, vervoer en werkruimtes zijn vaak binnen, waardoor onze blootstelling aan de gezondheidseffecten van natuurlijk zonlicht afneemt. Energiezuinige ramen in gebouwen en voertuigen beperken bovendien de golflengten van licht die ons lichaam dagelijks ervaart.

 

Lumo Red

Lumo Red biedt een oplossing voor mensen die hun levenssituatie, baan of transportmethoden niet praktisch kunnen veranderen om frequent buiten te zijn. Onze hoogwaardige roodlichttherapiepanelen stellen je in staat om de voordelen van rood en nabij-infrarood licht te ervaren vanuit het comfort van je huis of kantoor, en op jouw eigen schema.

Niet alle roodlichttherapieapparaten zijn echter gelijk. Om de investering waard te zijn, heb je een hoogwaardig, onafhankelijk getest, professioneel roodlichttherapieapparaat nodig van een betrouwbaar bedrijf. Met meer dan 4 jaar ervaring in de branche en meer dan 35.000 enthousiaste klanten is Lumo Red een merk dat je kunt vertrouwen. Onze bijna 1.000 beoordelingen spreken voor zich. Je kunt ook klikken om enkele voorbeelden te bekijken van voor en na roodlichttherapie van onze klanten.

We zijn ervan overtuigd dat onze apparaten van de hoogste kwaliteit en het beste waarde voor thuisgebruik zijn die overal verkrijgbaar zijn. We nodigen je uit om ons assortiment roodlichttherapieapparaten te bekijken of contact op te nemen met een van onze vertegenwoordigers via info@lumored.com voor meer informatie of om te helpen bij het vinden van de juiste oplossing voor jou.

Reading next